Zorlu Enerji’nin Sarıtepe RES ve Demirciler RES projeleri “Gold Standard” sertifikası aldı

10.12.2015

Gökçedağ RES’den sonra Zorlu Enerji’nin Sarıtepe RES ve Demirciler RES projeleri de “Gold Standard” sertifikası alarak, sürdürülebilir kalkınmaya desteğini kanıtladı. Zorlu Enerji, Gökçedağ RES projesinden sonra, Haziran 2016’da devreye almayı planladığı toplam 80,3 MW’lik Sarıtepe ve Demirciler Rüzgâr Enerjisi Santralleri için de “Gold Standard” sertifikası aldı. Küresel ölçekteki en detaylı ve itibarlı sertifika programı olan Gold Standard, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin fiili olarak CO2 emisyonlarını düşürdüğünü ve yerel halkın bundan yararlandığını güvence altına alıyor. Yılda 100 bin tona yakın CO2 emisyon azaltımı sağlaması öngörülen Sarıtepe RES ve Demirciler RES projeleri, gönüllü piyasada şeffaflığı ve kredibiliteyi garanti ederek, yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında kalite güvence belgesi sağlayacak.Zorlu Enerji’nin Haziran 2016’da devreye alınması planlanan Sarıtepe ve Demirciler Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) projeleri, sürdürülebilir kalkınmaya (yerel ve küresel çevre, sosyal ve teknolojik gelişim) net katkıları nedeniyle gönüllü karbon piyasasında işlem gören enerji projelerini derecelendiren standartlar arasında en itibarlısı olan “Gold Standard” sertifikasını aldı. Zorlu Enerji’nin 2010 yılında devreye aldığı 135 MW’lık Gökçedağ RES’in de sahip olduğu “Gold Standard”, yenilenebilir ve temiz enerji projelerinin çevresel ve sosyal etkileri değerlendirilerek veriliyor. Sertifika, aralarında Birleşmiş Milletler’in yanı sıra birçok ulusal hükümet ve şirketlerin de bulunduğu 80’den fazla kurum tarafından destekleniyor.“Gold Standard”, Osmaniye’de inşası süren toplam 80,3 MW kurulu güce sahip olacak Sarıtepe RES ve Demirciler RES projeleri için yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında önemli bir güvence sunacak. Sarıtepe RES’de 61 bin 408 ton CO2, Demirciler RES’de ise 37 bin 547 ton CO2 olmak üzere yıllık toplam 100 bin tona yakın CO2 emisyon azaltımı sunması beklenen Sarıtepe ve Demirciler RES projelerinin karbon borsasında toplamda yaklaşık 200 bin ilâ 250 bin Euro arasında yıllık gelir sağlayabileceği tahmin ediliyor.Birleşmiş Milletler’in bağımsız güvenilir denetçileri tarafından incelenerek projelerin; *CO2 emisyonlarında fiili düşüş sağlaması veya emisyon azaltımlarına katkı sağlaması,  *Yenilenebilir enerji ve veya enerji verimliliği teknolojileri üzerine bilgi ve deneyimini gelişmekte olan ülkelerle paylaşması, *Yerel halkın projeye katılımını sağlaması, *Doğaya saygılı olması, sürdürülebilir kalkınma göstergelerine (biyolojik çeşitlilik, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, hava ve su kalitesi vb) fayda sunması kriterlerine uygunluğu değerlendiriliyor ve Gold Standard sertifikası veriliyor.“Sosyal, ekonomik ve teknik gelişmeye birarada katkı sunuyoruz”Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:“Sarıtepe RES ve Demirciler RES projelerimiz için Gold Standard değerlendirme süreci Haziran 2015’te başladı. İnşaatı devam eden ve önümüzdeki yıl devreye alacağımız projemizin almaya hak kazandığı Gold Standard, gönüllü karbon piyasasında işlem gören yenilenebilir ve temiz enerji projeleri için önemli bir eşiği temsil ediyor. Sosyal, ekonomik ve teknik gelişmeye birarada katkı sağlayan projelerimizin aldığı sertifika ile örnek  ve ilham verici olmalarını hedefliyoruz. Zorlu Enerji olarak tüm yatırımlarımızda sosyal ve çevresel sorumluluklarımızı göz önünde bulundurmaya devam edeceğiz”  dedi. Gold Standard sertifikası, dünyada 80’den fazla sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve hâlihazırda 1100’den fazla projenin sertifikalandırması sürecini yürüten Gold Standard Foundation tarafından veriliyor. 2003 yılında Doğal Hayatı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund - WWF) ve diğer sivil toplum örgütleri tarafından kurulan Gold Standard Foundation, enerji projelerinin emisyonu azaltımı ve sürdürülebilirliği konularında en iyi derecelendirmeyi sunmayı amaçlıyor.Zorlu Enerji’nin, yılda 302 bin 675 ton CO2 emisyon azaltımı sunan Gökçedağ RES projesi 2009 yılında, Gold Standard sertifikası alan dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesi olmuştu. Gökçedağ RES, aynı zamanda Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2014 Enerji Ödülleri’nde “Rüzgâr” kategorisinde de ödüle layık görülmüştü.Zorlu Enerji Grubu Hakkında:Zorlu Enerji Grubu, elektrik üretimi ve ticareti, doğal gaz ticareti ve dağıtımı, enerji santrallerinin projelendirme aşamasını da kapsayan “anahtar teslim” inşası, enerji santrallerinin uzun süreli bakım-işletim hizmetlerinin sunulması gibi geniş yelpazede katma değeri yüksek hizmet çeşitliliği sunmaktadır. 3 doğal gaz santrali, 7 hidroelektrik santrali, 3 jeotermal santrali ve 1 rüzgâr santralinden oluşan üretim portföyüyle toplam Türkiye’de 615 MW, Pakistan ve İsrail’deki yatırımlarıyla birlikte ise toplamda 882 MW’lik kurulu gücü olan Zorlu Enerji Grubu, sektörünün öncü kurumlarındandır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine odaklanan Zorlu Enerji Grubu, yeterli ve güvenli enerji hedefine doğru ilerlerken, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamanın mümkün olduğuna inanmakta ve projelerini bu anlayışla hayata geçirmektedir. Türkiye’de karbon ayak izini hesaplayan ilk enerji şirketi olan Grup, Karbon Emisyon Satış Sözleşmesi ve Sera Gazı Emisyon Doğrulama (ISO 14064-1) standardında sahip olmasının yanı sıra sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan ilk enerji şirketi olarak projelerini yeni uygulamalarla geliştirmektedirAyrıntılı  bilgi için www.zorluenerji.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.