Zorlu Enerji, First Solar Güneş Panellerinin 26 ülkede Tek Yetkili Distribütörü Oldu

13.02.2017

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında önde gelen şirketi Zorlu Enerji, güneş enerjisi alanında yeni nesil teknolojiler geliştiren First Solar’ın Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgelerinde 26 ülkede en büyük iş ortağı ve tek distribütörü oldu.

First Solar ile Zorlu Enerji’nin bağlı olduğu Zorlu Holding arasında imzalanan beş yıllık anlaşma kapsamında Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Gürcistan, Kosova, Libya, Makedonya, Pakistan, Romanya, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) aralarında yer aldığı toplam 26 ülkede First Solar güneş panellerinin distribütörlüğünü Zorlu Enerji’nin %100 bağlı iştiraki Zorlu Solar tarafından yürütülecek.  Zorlu Solar, tek başına distribütörlüğünü üstlendiği ülkelerde PV güneş panelleri satacak ve proje geliştirme alanında First Solar ile güçlerini birleştirecek.

“Bölgemizde güneş enerjisinin gelişimine liderlik edeceğiz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, "Gücünün yarısını yenilenebilir enerjiden alan bir şirket olarak güneş enerjisi alanına adım atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Performansı yüksek güneş panellerinin Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz’i içine alan geniş bir coğrafyada satışını üstlenerek Zorlu Grubu’nun yenilenebilir enerji alanındaki uzmanlık ve tecrübesini First Solar'ın yeni nesil teknolojisi ile buluşturmayı ve bölgemizde güneş enerjisinin gelişimine liderlik etmeyi hedefliyoruz. Amacımız farklı iş modelleri ile güneş enerjisi alanında katma değerli çözümleri, Türkiye’nin merkezinde yer aldığı geniş bir coğrafyada sunmak” dedi.

First Solar Avrupa, Türkiye ve Afrika İş Geliştirme Başkanı Stefan Degener ise "Gerçekleştirdiğimiz iş birliği anlaşmasının, bölge için hedeflediğimiz büyümeye önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz. Zorlu Grubu’nun bölgedeki ticari gücünü arkamıza alarak, gelişmekte olan pazarlarda hedeflediğimiz panel satış düzeyine ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

Türkiye pazarına 2014 yılında giriş yapan First Solar, imzalanan anlaşma kapsamında, Türkiye'deki mevcut iş geliştirme kaynaklarını Zorlu Solar'a aktararak, bölgedeki en büyük iş ortağı üzerinden ürünlerini sunacak.  Arizona merkezli First Solar, güneş enerjisi teknolojisinde 15 yıla yaklaşan deneyime sahip.

Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ (Zorlu Enerji) ve Zorlu Solar Hakkında:

Elektrik üretimi, satışı ve ticaretini içine alan geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Zorlu Enerji, portföyünde bulunan 6 doğal gaz santrali, 7 hidroelektrik santrali, 3 jeotermal santrali ve 4 rüzgâr santrali ile Türkiye’deki elektrik üretim kapasitesinin yüzde 73’ünü, toplam kurulu gücünün ise yüzde 50’sini yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Zorlu Enerji, yurt içinde ve yurt dışında güneş enerjisinden elektrik üretmek, solar fotovoltaik (PV) panelleri kiralamak, satmak, satın almak, ihraç etmek, bunları çatılara yerleştirmek ve buna ilişkin her türlü kurulum hizmeti ve danışmanlık hizmeti vermek üzere Mart 2016’da Zorlu Solar Enerji Tedarik ve Ticaret Anonim Şirketi’ni (Zorlu Solar) kurmuştur.

First Solar, Inc. Hakkında

First Solar, kendi ürünü olan gelişmiş modül ve sistem teknolojisini kullanan kapsamlı fotovoltaik (PV) güneş sistemlerinin küresel lider tedarikçisidir. Şirketin entegre enerji santrali çözümleri, bugün fosil yakıtlı elektrik üretimine ekonomik açıdan cazip bir alternatif sunmaktadır. First Solar'ın yenilenebilir enerji sistemleri, ham madde tedarikinden ömrünü tamamlamış modüllerin geri dönüşümüne kadar çevreyi korur ve geliştirir. First Solar hakkında daha fazla bilgi için www.firstsolar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.