Türkiye’nin ilk jeotermal santrali olan 15 MW’lık Kızıldere 1 Jeotermal Santrali’ne ilave olarak, 2013 yılında 250 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen 80 MW kurulu güce sahip Kızıldere 2 Jeotermal Santrali’nin devreye alınmasıyla Zorlu Enerji’nin bu sahadaki toplam kurulu gücü 95 MW’a ulaşmıştır. Kızıldere 3 projesinin 99,5 MW kurulu güce sahip ilk ünitesini 320 Milyon dolar yatırımla tamamlayan Zorlu Enerji, projenin 65,5 MW kurulu güce sahip ikinci ünitesini 2018 yılı Mart ayında devreye aldı. Toplam 165 MW kurulu güce ulaşan Kızıldere 3 jeotermal enerji santrali, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı jeotermal enerji santrallerinden biri oldu. Zorlu Enerji’nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Zorlu Jeotermal, 2040 yılına kadar geçerli üretim lisansı kapsamında Manisa, Alaşehir jeotermal sahasında 45 MW’lık Alaşehir 1 Jeotermal Enerji Santrali’ni kısa sürede başarıyla tamamlayarak devreye almıştır. Jeotermal enerji santrallerinde yerli üretim ejektör kullanan Zorlu Enerji, jeotermal enerjide yerli üretim teşviki almaya hak kazanan ilk firma olmuştur.
Denizli Kızıldere 1 Santrali
Türü: Jeotermal Enerji Santrali
Kapasite: 15 MW Elektrik
Denizli Kızıldere 2 Santrali
Türü: Jeotermal Enerji Santrali
Kapasite: 80 MW Elektrik
Denizli Kızıldere 3 Santrali
Türü: Jeotermal Enerji Santrali
Kapasite: 165 MW Elektrik
Manisa Alaşehir 1 Santrali
Türü: Jeotermal Enerji Santrali
Kapasite: 45 MW Elektrik
Zorlu Enerji bünyesinde faaliyet gösteren Rotor Elektrik Üretim A.Ş., Osmaniye’de Gökçedağ Rüzgar Santrali’nde yıllık 300 milyon kWh’nin üzerinde elektrik üretilmektedir. 54 türbinin kurulumunun tamamlanmasıyla 2010 yılının ilk yarısında tam kapasiteyle üretime başlayan santralin, sektörde örnek teşkil edecek önemli kurumsal sorumluluk projelerine katkıları bulunmaktadır. Gökçedağ Santrali ekolojik ve sosyal dengeye duyarlılığıyla Gold Standard sertifikasına sahiptir ve Gönüllü Karbon Piyasalarına entegredir.
Osmaniye Gökçedağ Santrali
Türü: Rüzgar Enerjisi Santrali
Kapasite: 135 MW Elektrik
Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş. özelleştirme kapsamında 7 hidroelektrik santralinin işletme hakkını 30 yıl süreyle devralarak elektrik üretimine ve santrallerde iyileştirme çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca Zorlu Hidrolektrik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Denizli, Dalaman Çayı üzerinde inşa edilecek 124 MW'lık Sami Soydam Hidroelektrik Santrali projesine ilişkin yatırım öncesi çalışmaları devam etmektedir.
Tokat Ataköy Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Rezervuarlı Enerji Santrali
Kapasitesi: 5,5 MW Elektrik
Kars Çıldır Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Rezervuarlı Enerji Santrali
Kapasitesi: 15,4 MW Elektrik
Tunceli Mercan Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Kanal Tipinde Enerji Santrali
Kapasitesi: 20,4 MW Elektrik
Erzurum Kuzgun Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Rezervuarlı Enerji Santrali
Kapasitesi: 20,9 MW Elektrik
Eskişehir Beyköy Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Kanal Tipinde Enerji Santrali
Kapasitesi: 16,8 MW Elektrik
Rize İkizdere Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Kanal Tipinde Enerji Santrali
Kapasitesi: 24,94 MW Elektrik
Erzincan Tercan Santrali
Türü: Yenilenebilir Hidrolik Rezervuarlı Enerji Santrali
Kapasitesi: 15 MW Elektrik
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde yer alan termik santralleriyle 49,53 MW kurulu güce ve 80,5 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahiptir.
Lüleburgaz Santrali
Türü: Doğal Gaz Kojenerasyon Santrali
Kapasitesi: 49,53 MW Elektrik + 209,5 ton/saat Buhar
Zorlu Enerji’nin %100 hissesine sahip olduğu Zorlu Enerji Pakistan tarafından, Jhimpir bölgesinde hayata geçirilen rüzgar santrali, 2013 yılında ticari faaliyetine başlamıştır. Pakistan’ın ilk rüzgar santrali olma özelliğine sahip olan tesis yılda 159 milyon kWh elektrik üretmektedir. Gharo-Keti-Bandar-Hyderabad rüzgar koridorunda yer alan Santral, Pakistan’ın yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışına ve petrolde dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Zorlu Enerji Pakistan, santralin üretim kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonuna sahiptir. 20 yıl boyunca yılda 350 bin hanenin aydınlanmasını sağlayacak olan Santral, Project Finance dergisi tarafından 2011 yılında, “Orta Doğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı Ödülü”ne layık görülmüştür.
Pakistan Jhimpir Santrali
Türü: Rüzgar Enerjisi Santrali
Kapasite: 56,4 MW Elektrik
İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için Zorlu Enerji Sitesi Çerez Politikası Aydınlatma Metni ’ni okuyabilirsiniz.