Tarihçe

1993
1997
1998
1999
2000
2001
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022

2022


  • Düzenlediği etkinliklerle dünyanın geleceği için hayati önem taşıyan pek çok konuda farkındalık yaratan Zorlu Enerji’nin organize ettiği “İklim Krizinden Çıkış Var mı? Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler” başlıklı panelde, iklim krizi bağlamında dünyada ve ülkemizde yapılan Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarından enerji dönüşümüne, petrole olan bağlılığımızı çözecek olan elektrikli araçlardan yenilenebilir enerjiye kadar birçok konu masaya yatırıldı.
  • Zorlu Enerji’nin, Manisa'da bulunan Alaşehir 1 Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) entegre olarak guneş enerjisinden elektrik uretmek uzere kurulan “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Uretim Tesisi” icin yaptığı Cevresel Etki Değerlendirmesi (CED) başvurusu olumlu şekilde sonuclandı ve santralin uretim lisansı 2021 yılsonunda 48,5880 MWm / 45 MWe olarak tadil edildi. Uzun yıllara dayanan kapsamlı Ar-Ge calışmaları sonucunda oluşan “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Uretim Tesisi” projesi ile Zorlu Enerji dunyada da yaygınlaşan, jeotermal ve guneşin hibritlendiği entegre tesis modelini Türkiye’ye getirerek sektorune rol model oldu.
  • Zorlu Enerji, EPİAŞ tarafından hizmete acılan YEK-G piyasasının ilk işlemini yaparak Türkiye’nin ilk YEK-G Sertifikası’nın sağlayıcısı oldu. Kızıldere 3 Jeotermal Enerji Santrali’nde uretilen yenilenebilir kaynaklı enerji, Zorlu Enerji’nin Osmangazi Bolgesi’nde bulunan perakende ofisleri için EPİAŞ uzerinden YEK-G ile sertifikalandırıldı. Bu sayede Zorlu Enerji’nin perakende ofis binalarında kullandığı enerji, yenilenebilir enerji sertifikası ile belgelendirilmiş oldu.
  • Toplumsal fayda sağlamak amacıyla gercekleştirdiği faaliyetler cercevesinde toplumun surdurulebilirliğini destekleyen projeler ureten Zorlu Enerji, Tohum Otizm Vakfı’nın 2013 yılından itibaren enerjisini karşılayarak ozel sektor-sivil toplum dayanışmasının anlamlı bir orneğini sergiliyor. 
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanına proaktif yaklaşan Zorlu Enerji,Turkish Women in Renewables and Energy (TWRE) Platformu ile birlikte 23 Haziran Dunya Kadın Muhendisler Gunu’ne ozel olarak bir panel düzenledi. “Enerjisi Hic Bitmeyen Muhendis Kadınlar” başlıklı panelde, alanında uzman kadın muhendisleri ağırladı. Panelde, kadınların her meslekte uzmanlaşması icin desteklenmesinin onemi ele alındı.
  • Zorlu Enerji, uyesi olduğu dünyanın en buyuk surdurulebilirlik inisiyatifi olan United Nations (UN) Global Compact’ın gercekleştirdiği Young SDG Innovators Programı'na dahil oldu. UN Global Compact’in tum dunyada eş zamanlı olarak yuruttuğu “Young SDG Innovators” programı cercevesinde gercekleştirilen ozel oturumda, Zorlu Enerji ekibi hızla gelişmekte olan elektrikli arac ekosisteminin en onemli bileşenlerinden biri olan bataryaların yeniden kullanımı ve geri donuşturulmesine yonelik projesini sundu.
  • Trakya doğal gaz dağıtım bolgesindeki Cerkezkoy, Edirne, Kırklareli, Luleburgaz ve Tekirdağ olmak uzere 5 ayrı noktada atıkların işletilmesine ilişkin eğitimleri tamamlayan Zorlu Enerji, T.C. Cevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Sıfır Atık Yonetim Talimatı’’ cercevesinde hayata gecirdiği uygulamalarla ‘’Sıfır Atık Belgesi’’ni almaya hak kazandı.
  • Zorlu Enerji, Alaşehir 1 Jeotermal Enerji Santrali’nde urettiği yeşil enerjinin Zorlu Tekstil’in Kırklareli fabrikasında kullanıldığını Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile belgelendirmeye başladı. 
  • Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden olan Zorlu Enerji, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde üst üste 6’ıncı kez yer aldı.