Sürdürülebilirliği kurum kültürü haline getiren Zorlu Enerji ‘Küresel Sürdürülebilirlik Liderleri’ arasında

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden olan Zorlu Enerji, Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda geliştirdiği Zorlu Enerji Sürdürülebilirlik Stratejisi ile Argüden Yönetişim Akademisi tarafından şirketlerin sürdürülebilirlik faaliyetlerini belirlemek için hazırlanan ‘Küresel Sürdürülebilirlik Liderleri’ araştırmasına Türkiye’den dahil edilen 14 şirketten biri oldu.

Geleceğin enerji şirketi olma vizyonuyla sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getiren Zorlu Enerji, faaliyetlerini çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki tüm riskleri daha iyi yöneterek, paydaşlarının beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda enerji sektöründe karbon ve su ayak izini hesaplayan ilk şirket olan Zorlu Enerji, 2009 yılından bu yana yayınladığı sürdürülebilirlik raporlarını artık çevresel, sosyal ve yönetişimsel performanslarını içeren entegre faaliyet raporu ile her yıl düzenli olarak paylaşıyor. Türkiye’deki elektrik üretiminin tamamını yenilenebilir enerjiden sağlayan Zorlu Enerji, daha iyi bir gelecek için insan odaklı ekosistemlere ve yenileyici iş modellerine yaptığı yatırımlarla sektörüne sürdürülebilirlik konusunda öncülük ediyor.

G20 Ülkeleri tarafından iyi örnek olarak gösteriliyor

Daha iyi bir dünya için şirketler sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını sürdürürken Argüden Yönetişim Akademisi de alanında en iyi şirketler olan Küresel Sürdürülebilirlik Liderlerinin, faaliyetlerini tanımlayan Sürdürülebilirlik Yönetişim Karnesi’ni geliştirdi. G20 Ülkeleri tarafından iyi örnek olarak gösterilen karne modeli ile etki odaklı paydaşları harekete geçirmeyi ve uygulama etkinliğini artırmayı hedefleniyor. Akademi, SGS Puan Kartı’nı sürdürülebilirlik yönetişimindeki iyi uygulamaları vurgulayarak ve uzun vadeli değer yaratma için ölçüm araçları sağlayarak iş dünyasını daha sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmeye motive etmek için tasarladı. Şirketlerin sürdürülebilirlik çabalarının yönetişim kalitesi ise rehberlik sağlama, uygulama, yönetim kurulu gözetimi ve döngü boyunca sürekli öğrenme kriterleri altında değerlendiriliyor.

7 ülkeden 197 şirket araştırmaya dahil edildi

Beş farklı gruplandırmanın yapıldığı araştırmaya Almanya, Amerika, Çin, Güney Afrika, Hindistan, İngiltere ve Türkiye’den 10 sektörü temsilen 197 şirket dahil edildi. Akıllı Hayat 2030 vizyonu ile sürdürülebilirliği kurum kültürüne adapte ederek araştırmaya Türkiye’den giren 14 şirketten biri olan Zorlu Enerji, geçtiğimiz yıla göre derecesini bir basamak daha yükselterek Küresel Sürdürülebilirlik Liderleri arasında bu yıl da yerini aldı. Yenilenebilir kaynaklara dayalı bir enerji ekosistemi yaratmayı amaçlayan Zorlu Enerji, İklim krizi ile mücadelede 2030 yılına kadar operasyonlarından kaynaklanan emisyonlarını sıfırlamak, 2040 yılına kadar tüm değer zincirinde net sıfır emisyona erişmek ve cironun %20’sinden fazlasının yenilikçi iş modellerinden gelmesini sağlamak hedefleri başta olmak üzere planladığı aksiyonlarla uzun vadeli pozitif değer yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Zorlu Enerji Hakkında

Zorlu Enerji, elektrik ve buhar üretimi ile satışı, elektrik ve doğal gaz tedariki ve ticareti, elektrik ve doğal gaz dağıtımı, güneş paneli montajı, ticareti ve satışı, santrallerin tasarımı ve anahtar teslimi inşası, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu ve satışı ile elektrikli otomobil paylaşımı faaliyetlerini sürdüren entegre bir şirkettir. Zorlu Enerji’nin Türkiye’deki üretim portföyü, 7 hidroelektrik, 1 rüzgâr, 4 jeotermal tesisten, yurt dışındaki portföyü ise Pakistan’daki 1 rüzgâr santrali ve İsrail’deki 3 doğal gaz santralinden oluşmaktadır. Zorlu Enerji’nin elektrik üretiminin %100’ü, Türkiye’deki santrallerinin toplam kurulu gücünün ise %87’si yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. 2018 yılı itibarıyla yeni nesil teknoloji faaliyetlerini ZES markası altında toplayan Zorlu Enerji, ZES ile Türkiye'de elektrikli araç sahiplerinin sürüş deneyimini kolaylaştırmayı ve 81 ilin tamamında konuşlandırılan hızlı EV şarj istasyonlarıyla elektrikli araç hareketini hızlandırmayı hedeflemektedir. ZES, 2021 yılı itibarıyla Avrupa’da 7 ülkede ve İsrail'de şirketler kurmuştur. Kamuya açık alanlarda sunduğu hızlı şarj hizmetinin yanında, kullanıcı talepleri doğrultusunda ev ve iş yerlerine de şarj istasyonları kuran ZES, kısa surede şarj istasyonu ağını genişletmeyi, elektrikli araçları tüm ülkede erişilebilir ve kullanılabilir kılmayı planlamaktadır. Zorlu Enerji, 2017 yılı itibarıyla Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz’deki 26 ülkede First Solar PV ince film güneş panellerinin tek yetkili distribütörü ve iş ortağı olmuştur. Zorlu Enerji, 2019 yılında SolarEdge, 2021 yılında ise Jinko Solar ve Enphase firmalarının Türkiye distribütörü olmuştur. Şirket aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında güneş enerjisinden elektrik üretme, solar fotovoltaik (PV) panelleri satma, satın alma, ihraç etme, çatı panellerinin yerleştirilme, kurulum, bakım ve bunların danışmanlık faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca şirket, güneş enerjisi modülleri için ZES markası altında yerel orijinal malzeme üreticilerinden dış kaynak kullanımına başlamıştır. Bu faaliyet şu anda Türkiye pazarına yönelik olup, yakında yurt dışı pazarların hizmetine de sunulacaktır. 2017 yılı şubat ayı itibarıyla, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’a hizmet sunan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş (OEDAŞ) ile yasal düzenlemeler çerçevesinde aynı bölgedeki kullanıcılara atanan elektrik tedarikçisi Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş (OEPSAŞ) şirketlerinin %100 hissesi Zorlu Enerji tarafından devralınmıştır.