Emisyonların Azaltılması ve İklim Koruma

Sürdürülebilirlik Politikamız ve Stratejimizin bir parçası olarak, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yüksek teknolojiye yatırım yaparak enerji verimliliğini gözetirken yerli, yenilenebilir ve temiz enerjilere yatırım yapmaktayız. Yenilenebilir enerjinin Türkiye’deki üretim portföyümüz içindeki oranı %87’dir. Rüzgar, hidroelektrik ve jeotermalde olduğu kadar güneş enerjisinde de Türkiye’de en etkin, vizyoner ve teknoloji geliştiricisi oyuncu olmak için çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Önemli Adımlarımız:

Bilim Temelli Hedefler Girişimi

Zorlu Enerji olarak, sektörde iklim krizinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı hedefleyen uluslararası “Bilim Temelli Hedefler Girişimi”ni (Science Based Targets İnitiative) imzalayan ilk enerji şirket olduk. Elektrik üretimini fosil kaynaklardan ayrıştırarak temiz ve güvenilir enerji tedariki sağlıyor ve mevcut iş kolumuzun yenileyici biçimde dönüşümünü destekliyoruz. 2030’a kadar tüm güç üretimini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı ve operasyonlarımızdan kaynaklanan emisyonları net sıfır seviyesine çekmeyi taahhüt ediyor; sadece kendi operasyonlarımızı değil, müşterilerimizin de karbonsuz büyümelerini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. SBTi tarafından onaylanan hedefimiz doğrultusunda 2040 yılına kadar değer zincirimizde net sıfır olmayı taahhüt ediyoruz.

Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project)

Zorlu Enerji, 2010 yılında Karbon Saydamlık Projesi’ne dahil olarak, iklim değişikliği konusunda kurumsal politika ve hedeflerine, karbon emisyon miktarlarına ve azaltım hedeflerine yönelik bildirimde bulunmaya başlayarak Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project)’ne Türkiye’den katılan ilk enerji şirketi oldu. Proje kapsamında 2011 yılından beri her yıl karbon ayak izimizi kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşmaktayız.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Önemli Adımlarımız:

Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project)

Zorlu Enerji, 2010 yılında Karbon Saydamlık Projesi’ne dahil olarak, iklim değişikliği konusunda kurumsal politika ve hedeflerine, karbon emisyon miktarlarına ve azaltım hedeflerine yönelik bildirimde bulunmaya başlayarak Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project)’ne Türkiye’den katılan ilk enerji şirketi oldu.

Proje kapsamında 2011 yılından beri her yıl karbon ayak izimizi kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşmaktayız.

ISO 14064-1 Sera Gazı Doğrulama Standardı

Türkiye’de ISO 14064 Sera Gazı Doğrulama Standardı’na uygun olarak emisyon doğrulaması gerçekleştiren ve sertifikalandırılan ilk enerji şirketi (Zorlu Enerji) olarak, faaliyetlerimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının takibi, kontrolü ve azaltılması konusunda çalışmaları gerçekleştirirken sera gazı emisyonlarımızın miktar ve ölçüm metodolojilerini düzenli olarak doğrulatmaktayız. Zorlu Enerji’nin emisyon yoğun elektrik üretim santrallerinde ve elektrik dağıtım bölgelerimizde ISO 14064 Standardına uygun olarak Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulaması yapmakta, çalışmalarını sertifikalandırmaktadır.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi

Zorlu Holding bünyesinde imzalanan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ile, kuruluşumuzdan bu yana benimsediğimiz ilkeler uluslararası bir taahhüt çerçevesinde kurumsallaştırılmıştır.

Gold Standard

Zorlu Enerji olarak, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji alanındaki öncü konumumuzu pekiştiren Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) projelerimizle enerji sektöründe yenilikçi adımlar atıyoruz. Bu tesislerimiz, çevreye duyarlı enerji üretiminin altın standartlarını temsil ederken, yenilenebilir enerji portföyümüzü uluslararası alanda tanınan Gold Standard sertifikasıyla taçlandırıyoruz. Toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğe katkılarıyla dikkat çeken rüzgâr enerjisi projelerimiz, aynı zamanda karbon piyasasında işlem gören enerji projelerini derecelendiren en itibarlı standart olan Gold Standard sertifikasına sahiptir. Özellikle, 2010 yılında Osmaniye’de hayata geçirdiğimiz ve Türkiye’nin ilk karbon emisyon projesi olan Gökçedağ Rüzgâr Santrali Projesi, yıllık olarak yaklaşık 300 bin ton CO2 emisyonunu azaltarak önemli bir adım atmıştır. Ayrıca, Pakistan’ın ilk rüzgâr santrali olan 56,4 MW kapasiteli Jhimpir Rüzgâr Santralimiz, yılda 100 bin ton CO2 emisyonunu azaltarak, ülkede yenilenebilir enerji yatırımlarının gelişimine ve teknoloji transferine önemli katkılar sunmaktadır. ZES Solar’ın rüzgâr enerjisi projeleri, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe büyük katkılar sunmakta ve bu çabalar, prestijli Gold Standard sertifikasıyla tanınmaktadır.

Gold Standard sertifikası, projelerimizi karbon emisyonlarında sağladığı düşüş, doğaya saygılı olması ve toplumsal kalkınmaya sunduğu katkı gibi farklı kriterlere göre değerlendirerek verilen, dünya genelinde 80’den fazla sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve 1.100 projenin gelişimine katkıda bulunan küresel ölçekteki en itibarlı programdır. Gold Standard Foundation tarafından yürütülen bu program, yenilenebilir enerji projelerimizin uluslararası alanda tanınmasına ve değerlendirilmesine olanak tanımaktadır.

Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi

İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek için Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi’ni hayata geçirdik. Bu projede, fuarlar ve zirvelerde stant ziyaretçilerinin ve standın karbon ayak izleri hesaplanarak, telafi için ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Sosyal/çevresel sorumluluk projesi olarak yola çıkılan proje, 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliğiyle genişletilmiştir. Zorlu Enerji, Orman Genel Müdürlüğü Hatıra Ormanları yönetmeliği çerçevesinde faaliyet gösterdiği bölgelerde 2023 yılı sonu itibarıyla 600 bin fidandan oluşan ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdi. 1.150.000 fidan hedefiyle başlatılan proje kapsamında her yıl 90 bin fidandan oluşan ağaçlandırma çalışmaları yapılması planlanmaktadır.

İklim Risklerinin Finansallaştırılması Raporu için Tıklayınız.

SBTi Net Sıfır Onayı Doğrulama Raporu için Tıklayınız.

Zorlu Enerji CDP İklim Değişikliği Raporu için Tıklayınız.

Zorlu Enerji CDP Su Raporu için Tıklayınız.

Gazdaş CDP İklim Değişikliği Raporu için Tıklayınız.

Zorlu Enerji CDP Ormanlar Raporu için Tıklayınız.

ISO 14046 Doğrulama Beyanları. Tıklayınız.

ISO 14046 Doğrulama Beyanları. Tıklayınız.

ISO 14046 Doğrulama Beyanları. Tıklayınız.

ISO 14064 Doğrulama Beyanları. Tıklayınız.

ISO 14064 Doğrulama Beyanları. Tıklayınız.